Eylem Kardeşliği

16 Kasım 2011 Çarşamba · Posted in

                     Madalya töreni için bekledikleri sırada,Carlos,Peter Norman'ın yanına gelir: 
                      - Insan haklarına inanıyor musun?
                      - Evet, inanıyorum.
                      - Peki ya Tanrı'ya?
                      - Bütün kalbimle...







           


        Yıl 1968.Dünyada politik olayların,ırkçı söylemlerin,öğrenci hareketlerinin had safhada olduğu bir dönem.Bütün bu olaylara rağmen Mexico City Olimpiyatları tüm sporcuların katılımıyla başlar.17 Ekim 1968'de 200 metre yarışı koşulur.ABD'yi temsilen iki siyah atlet yer alır.ABD'li Tommie Smith dünya rekoru kırarak birinci,Avustralyalı Peter Norman ikinci ve diğer ABD'li John Carlos üçüncü olur.Ardından madalya töreni için bekledikleri sırada, Carlos ,Peter Norman'ın yanına gelir :

-İnsan haklarına inanıyor musun?
-Evet,inanıyorum.
-Peki ya Tanrı'ya?
-Bütün kalbimle...

      Bu sözler üzerine,iki siyah atlet bir eylem gerçekleştirmek istediklerini söylerler.Norman, 'Ben eyleminizi destekleyeceğim,bana ne yapmam gerektiğini söyleyin.' der.
     Smith ve Carlos,Amerika'da ırk ayrımcılığını,siyahlara uygun görülen fakirliği ve ikinci sınıf vatandaşlığı protesto edecekler.Fakat nasıl? Norman'ın aklına bir fikir gelir.Bir çift siyah deri eldiven bulurlar.Yukarıdaki karede olduğu  gibi biri sağ diğeri de sol eline takar eldivenleri.Sağ yumruk ABD'deki kara gücü,sol yumruk ise zencilerin birliğini ifade eder.Fakirliği temsilen de kürsüye çıplak ayakla çıkma kararı alırlar.Norman da yakasına insan hakları savunucusu bir kuruluşun amblemini takar.Madalya töreni esnasında eylem harekete geçer.

   Ardından tüm dünya birbirine girer.Olimpiyat oyunları gölgede kalır.Amerika siyah atletlerin spor yaşantısını o anda bitirir.Eylem amacına ulaşmıştır.Smith ve Carlos milyonlarca siyahın gururu olup,tarihe geçerler.Fakat Peter Norman'ın hayatı kararır.Avustralya'ya gittiğinde spordan men edilir,yargılanır,tehditlere maruz kalır.

  Bütün bu olaylardan sonra bile Smith,Carlos ve Norman görüşmeye devam eder.Dostlukları daha da ilerler.Ta ki Norman 2006 yılında vefat edinceye kadar.İki Amerikalı, Norman'ın cenaze törenine katılıp  'Onurlu Beyaz Atletin' tabutunu omuzlarında taşırlar.

  Bu arada, Avustralya Devleti Norman'ı ölünceye kadar  affetmemiştir.Norman da intikamını almıştır.Mexico City Olimpiyatları'nda ikinci olurken kırdığı 200 metre Avustralya rekoru hala kırılamamıştır.

2 Responses to “Eylem Kardeşliği”

  1. oha süper :| okumadım tam ama süper olduğuna dair bir his var içimde :D

    YanıtlaSil
  2. Evet öyle aradan 43 yıl geçmiş hala unutulmuyor.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.