Sporda Yeniden Yapılanma

3 Ocak 2012 Salı · Posted in , ,

12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinden sonra Bakanlıklar yeniden yapılandırıldı.Yeni Bakanlıklar kuruldu ve bazıları birleştirildi.1989’dan bu yana Devlet Bakanlığı bünyesinde bulunan ‘spor’  için, Gençlik ve Spor Bakanlığı kuruldu .
 Bu ülkemizde kurulan ilk Spor Bakanlığı değil.Öncelikle bunu belirtelim.Gençlik ve Spor Bakanlığı ilk kez 1969 yılında 2.Demirel Hükümeti’nde kurulmuştur.İlk spor bakanı da İsmet Sezgin’dir.
Şu an Bakanlık koltuğunda ise,seçimlerden önce AKP Grup Başkanvekili olan Suat Kılıç bulunuyor.Kılıç göreve gelir gelmez  çalışma kadrosunu oluşturdu.Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ,Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ‘Spor Genel Müdürlüğü’ adını aldı.Genel müdürlük görevine Mehmet Baykan getirildi.81 ilden 76’sının Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürleri değiştirildi.
Yeni Bakanlığın 2012 hedeflerine bakacak olursak,Bakan Kılıç öncelikli hedeflerinin’ tesisleşme’ olduğunu vurguladı.Yarım kalan yatırımların bitirilmesi ve yüzme havuzu olmayan illerin sıfırlanması,nüfusu dikkate alarak spor tesisi yapılması bunlardan bazıları.Ayrıca uluslar arası organizasyonları talep etmeden önce; o branş için gerekli tesislerin yapılmasının da önemli olduğunu belirtti.
Tesisleşme tabi ki önemli ama; benim esas merak ettiğim konular insanların spora teşvik edilmesi,sporcu sayısının artması,ulusal ve uluslar arası başarıların gelmesi için ne yapacakları ? Bu konuyla ilgili olarak Bakan Kılıç ‘74 milyon nüfuslu bir ülkeyiz ancak lisanslı ve faal sporcu sayımız bırakın 74 milyona paralel olmayı, sadakası oranında bile değildir. Spor yapan ve sporu yaşamın bir parçası haline getiren bir toplum değiliz. Temel amaçlarımızdan birisi de okul gençliğinin, üniversiteler dahil olmak üzere, Gençlik ve İzcilik Merkezleri üzerinden sporla buluşmasını sağlamaktır. Bunun için bu merkezlerin Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermesi kararını aldık' dedi.
Yapılacakları merakla bekliyoruz.Çünkü;
26.12.2011 tarihli Spor Genel Müdürlüğü istatistiklerine baktığımızda ;
Türkiye genelinde lisanslı sporcu sayımız 1.947.802 .
Faal sporcu sayımız ise 281.724.
İllerin başında İstanbul,Ankara,İzmir geliyor.Bu üç ilin lisanslı sporcu sayısı toplamı 464.051  ve faal sporcu sayısı toplamı 84.075.
Lisanslı sporcu sayısında son sıralarda Ardahan,Bayburt ve Gümüşhane’yi görüyoruz.
Faal sporcularda ise; Şırnak,Ardahan ve Kars yer alıyor.
Tabi özellikle belirtmek gerekir ki illerdeki nüfus sayısı bu sırayı belirlerken çok önemli bir etken.
Fakat Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip yaklaşık 74 milyonluk Türkiye için durum, şu an için pek iç açıcı gözükmüyor.Yine de yılın ilk yazısında umutsuzluğa kapılmayalım.Her konuda iyi bir yıl olsun ! 
                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                             Kamer DURGEÇ
                                                                                   kamerdurgec@turkatletizm.com

Leave a Reply

Blogger tarafından desteklenmektedir.