Archive for Kasım 2011

İzmir Atletizm İl Temsilciliği

29 Kasım 2011 Salı

   Bornova Çimentaş Lisesi'nde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak tanıdığımız ve Bornova'daki 

pek çok atletizm organizasyonunun düzenlenmesinde görev alan Hikmet Öncel, Atletizm İl 

Temsilcisi olmuştur. Bir önceki temsilcimiz Yrd.Doç.Dr Ercan Haslofça idi.
   
   Atletizm İl Temsilciliğine ulaşmak için ' İzmir Atletizm '


   

İstanbul 2012- Meraklı Bekleyiş

24 Kasım 2011 Perşembe · Posted in

   Bildiğiniz üzere Dünya Salon Atletizm Şampiyonası 9-11 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.Organizasyonun yapılacağı yer olarak öncelikle Sinan Erdem Spor Salonu gösterilmişti.Araya Dünya Basketbol Şampiyonası girince,başka bir yerde yapılmasına karar verildi ve bunun için Sinan Erdem Spor Salonu'nun yanı başına Ataköy Spor Salonu'nun inşa edilmeye başlandı.


   İnşaat başladığı günden itibaren yetişemeyeceğine dair haberler ortaya çıktı.Atletizm Federasyonu ve diğer yetkililer seferber olduklarını,endişelenmeye gerek olmadığını söylediler.
  Herkes merakla beklemeye başladı.


  Geçtiğimiz günlerde bu haberler tekrar gündeme geldi.Hatta hala kaba inşaat halinde olduğunu söyleyenler atletizm severler de var.Tabi ben İstanbul'da yaşamadığım için o kadar detayını bilmiyorum ama tüm bu haberlerin üzerine Spor Bakanı Suat Kılıç bir açıklamaya yaptı.


 ''Sinan Erdem Spor Salonu yanında son anda inşa edilmesi nedeniyle yeni salonda ortaya çıkan ihtiyaçların gerekliliği yerine getiriliyor. Zaman kısıtlı olsa da ivedilikle uluslararası organizasyonlar için ihtiyaç duyulan şartlar tesis edilecek. Türkiye'nin uluslararası organizasyonlardaki başarısı ortada. Bugüne kadar tüm büyük organizasyonlardan başarı ile çıkmış bir ülkeyiz. Zaman sınırlı olsa bile, bu tesisin tamamlanması için tüm imkânlar seferber edilmiştir.''  dedi.

   Herkes meraklı bekleyişine devam ediyor.


Eylem Kardeşliği

16 Kasım 2011 Çarşamba · Posted in

                     Madalya töreni için bekledikleri sırada,Carlos,Peter Norman'ın yanına gelir: 
                      - Insan haklarına inanıyor musun?
                      - Evet, inanıyorum.
                      - Peki ya Tanrı'ya?
                      - Bütün kalbimle...







           


        Yıl 1968.Dünyada politik olayların,ırkçı söylemlerin,öğrenci hareketlerinin had safhada olduğu bir dönem.Bütün bu olaylara rağmen Mexico City Olimpiyatları tüm sporcuların katılımıyla başlar.17 Ekim 1968'de 200 metre yarışı koşulur.ABD'yi temsilen iki siyah atlet yer alır.ABD'li Tommie Smith dünya rekoru kırarak birinci,Avustralyalı Peter Norman ikinci ve diğer ABD'li John Carlos üçüncü olur.Ardından madalya töreni için bekledikleri sırada, Carlos ,Peter Norman'ın yanına gelir :

-İnsan haklarına inanıyor musun?
-Evet,inanıyorum.
-Peki ya Tanrı'ya?
-Bütün kalbimle...

      Bu sözler üzerine,iki siyah atlet bir eylem gerçekleştirmek istediklerini söylerler.Norman, 'Ben eyleminizi destekleyeceğim,bana ne yapmam gerektiğini söyleyin.' der.
     Smith ve Carlos,Amerika'da ırk ayrımcılığını,siyahlara uygun görülen fakirliği ve ikinci sınıf vatandaşlığı protesto edecekler.Fakat nasıl? Norman'ın aklına bir fikir gelir.Bir çift siyah deri eldiven bulurlar.Yukarıdaki karede olduğu  gibi biri sağ diğeri de sol eline takar eldivenleri.Sağ yumruk ABD'deki kara gücü,sol yumruk ise zencilerin birliğini ifade eder.Fakirliği temsilen de kürsüye çıplak ayakla çıkma kararı alırlar.Norman da yakasına insan hakları savunucusu bir kuruluşun amblemini takar.Madalya töreni esnasında eylem harekete geçer.

   Ardından tüm dünya birbirine girer.Olimpiyat oyunları gölgede kalır.Amerika siyah atletlerin spor yaşantısını o anda bitirir.Eylem amacına ulaşmıştır.Smith ve Carlos milyonlarca siyahın gururu olup,tarihe geçerler.Fakat Peter Norman'ın hayatı kararır.Avustralya'ya gittiğinde spordan men edilir,yargılanır,tehditlere maruz kalır.

  Bütün bu olaylardan sonra bile Smith,Carlos ve Norman görüşmeye devam eder.Dostlukları daha da ilerler.Ta ki Norman 2006 yılında vefat edinceye kadar.İki Amerikalı, Norman'ın cenaze törenine katılıp  'Onurlu Beyaz Atletin' tabutunu omuzlarında taşırlar.

  Bu arada, Avustralya Devleti Norman'ı ölünceye kadar  affetmemiştir.Norman da intikamını almıştır.Mexico City Olimpiyatları'nda ikinci olurken kırdığı 200 metre Avustralya rekoru hala kırılamamıştır.

2011'de Yılın Atletleri Bolt ve Pearson

13 Kasım 2011 Pazar

  Atletizm deyince akla gelen ilk isimlerden birisi kuşkusuz Usain Bolt.Yaşadığı sakatlık sonrasında bu sene istediği dereceleri elde edemeyen Bolt; bu yaz Daegu'da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyona'sında 100 metrede  hatalı çıkış yaparak diskalifiye olmuştu.Fakat ardından 200 ve 4x100 metrelerde altın madalyaya ulaştı.Bu heyecan dolu sezondan sonra Uluslar Arası Atletizm Federasyonları Birliği'nin verdiği 'Yılın Atleti' ödülünü üçüncü kez kazandı.
   Kadınlar da ise kazanan isim 100 metre engellide son 19 yılın en iyi derecesini elde eden Sally Pearson oldu.Ayrıca Pearson bu ödüle layık görülen ilk Avustralyalı.



Dünya Salon Atletizm Şampiyonası-İstanbul 2012

9 Kasım 2011 Çarşamba · Posted in

9-11 Mart 2012'de İstanbul Ataköy Atletizm Salonu'nda gerçekleştirilecek olan 15. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın programı yayınlanmış bulunmakta.Milli atletlerimizi desteklemek,dünyaca ünlü atletleri görmek isteyenlere özenle duyurulur.Ayrıca biletler Biletix üzerinden satışa sunuldu.Size uygun günü ve programı seçip,biletinizi ona göre alabilirsiniz.(Biletix)





İstanbul 2012

5 Kasım 2011 Cumartesi · Posted in ,

Tarih: 9-11 Mart 2012
Yer: Ataköy Atletizm Salonu/İstanbul
İki senede bir düzenlenen Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın 15.si ülkemizde gerçekleşecek.Bu organizasyon bu zamana kadar aldığımız en önemli atletizm organizasyonu.Her organizasyonda olduğu gibi,daha başından pek çok eksiklik ve hata var.Ama bugün bunlardan bahsetmeyeceğim.Bu kısacık organizasyonu nasıl kolay ve eğlenceli bir hale getiririz ona bakalım.
Öncelikle organizasyonun resmi sitesini buyurun(Bknz:İstanbul 2012) Açtığınızda göz yormayan,basit bir içerikle karşılaşıyorsunuz.Genel bilgiler,haberler,fotoğraflar,bilet bilgileri,iletişim gibi pek çok konu mevcut.

Bilet satışları başlamış durumda.Biletler Biletix üzerinden alınıyor.Gün gün sabah,akşam ya da kombine olarak alabiliyorsunuz.Kombine fiyatları 60TL.2001 ve sonrası doğumlular için seans başı 5TL.

Yarışma programı da açıklanmış durumda.Gün gün ve saat saat.Özellikle takip ettiğiniz branş varsa programa bakarak bilet almak sizin için daha uygun olur.

Ve geldik belki de en ilgi çekici en önemli bilgiyi vermeye.Organizasyona katılacak dünyaca ünlü atletlerden bazıları şöyle:
Bayanlar sırıkla yüksek atlama dünya rekortmeni ünlü Rus atlet Yelena Isinbayeva,
Bayanlar yüksek atlamanın merakla takip edilen ismi Hırvat Blanka Vlasic,
Yine bayanlarda 100 ve 200m.lerde son dünya şampiyonu,4x100m de takımını birinciliğe taşıyan Jamaika'lıları şaşırtan ABD'li Carmelita Jeter.
Erkeklerde 3 adım atlamada son dünya şampiyonu,beyaz saç bandının çok yakıştığı Fransız Teddy Tamgho.Umarım Philips Idowu'da gelir.Bu çılgın atletlerin çekişmesine şahit oluruz :)

Son olarak :


Atletizmde Atmalar ve Atlamalar

2 Kasım 2011 Çarşamba · Posted in

Atletizm branşlarına kaldığımız yerden devam ediyoruz.Temelde 3 ana gruba ayırmıştık.Öncelikle 'Koşular'ı incelemiştik.Bugün ise kabataslak bir şekilde 'Atmalar ve Atlamalar'daki branşlardan  söz edeceğiz.



Resimde görmüş olduğunuz üzere Atmalar 4 branştan oluşuyor.
Çekiç ve Disk Atma : Atışlar güvenlik amacıyla özel olarak üretilmiş kafeslerde,beton daire içinde yapılır.Bayanlar ve erkekler için her iki alette de ağırlıklar ve atış hakları değişiyor.
Cirit Atma: Yarışmalar tartan pistin bir bölümünden çimlere doğru yapılır.Bayan ve erkekler için cirit ağırlıkları da değişir.
Gülle Atma:Atışlar beton daire içinde yapılır.Diğer atma branşlarında olduğu gibi bunda da ağırlıklar değişiyor.



Atlamalar:
Yüksek ve Sırıkla Yüksek Atlama: Atlamalar mindere yapılır.Buna ek olarak Sırıkla yüksek atlamada sırık kullanılır.Atlama başlangıcı için yükseklik belirlenir.
Her yükseklik için 3 hak vardır.
Bu 3 hakkın 3'ü de başarısız olursa diskalifiye olunur.
Geçerse bir sonraki metreye hak kazanır.
Uzun ve Üçadım Atlama: Atlamalar için ayrı bir bölüm oluşturulmuştur.Tartan pistten koşu ile başlar ve kum havuzuna atlama ile son bulur.

NOT: İlerleyen yazılarda branşlara tek tek göz atacağız.

Blogger tarafından desteklenmektedir.